Medúzák miatt állt le az atomerőmű

Moon jellyfish swim in a fish tank at the Sunshine International Aquarium in TokyoEgy hatalmas medúzacsapat kényszerítette leállásra a világ egyik legnagyobb atomreaktorát.
A svédországi Oskarshamn atomerőmű irányítói leállították a hármas reaktort, miután több tonnányi medúza eltömítette a csöveket, amelyek a vizet szállítják a turbinákhoz. A medúzatetemeket két nap alatt kipucolták a csövekből, a mérnökök pedig a reaktor újraindítására készülnek, amely 1400 megawattos teljesítményével a világ egyik legnagyobb teljesítményű reaktora.
A medúza-probléma nem újkeletű az atomerőművek történetében: tavaly például a kaliforniai Diablo Canyon erőmű két reaktorát kellett leállítani, miután eltömítették a vízcsöveket, 2005-ben pedig szintén Svédországban fordult elő hasonló eset.
Az atomerőművek általában vízpartra épülnek, mert a turbinákhoz és a hűtéshez nagy mennyiségű vízre van szükségük. Tengerbiológusok szerint a jövőben számolni kell a hasonló esetek megszaporodásával; ahol szennyezett a víz, vagy megritkulnak a halak a túlhalászat miatt, számítani lehet a medúzák elburjánzására.

A bejegyzés kategóriája: Panoráma, Színes hírek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.