RÁNTOTT KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók: 5 deka vaj, 5 deka liszt, fél kávéskanálnyi köménymag, só.
Elkészítés: Az 5 deka vajból és 5 deka lisztből rántást készítünk. Ha barnulni kezd, beletesszük a fél kávéskanálnyi köménymagot, kicsit megpirítjuk. 12 deci vízzel feleresztjük, s lassan felforraljuk. Megsózzuk és megízesítjük. Szűrés után a levest pirított zsemlekockával tálaljuk. Beleüthetünk tojást is, amit a tálban jól elkeverünk.
OLASZ SAJTOS GALUSKA
Hozzávalók: I I tej, 20 dkg búzadara, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt Karaván sajt, IO dkg parmezán sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj, 2 tojás, I tojássárgája, só, törött bors, reszelt szerecsendió.
Elkészítés: Felforraljuk a tejet, megsózzuk, és állandóan kevergetve beleszitáljuk a búzadarát. Majd kis lángon tovább keverve addig főzzük, míg az edény falától elválik, akkor félrehúzzuk, s ha langyosra hűlt, eldolgozzuk egy tojás sárgájával, késhegynyi borssal meg reszelt szerecsendióval. Ha kihűlt, ujjnyi vastagon egy kivajazott tálra simítjuk, s egy fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Végül fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral korongokat szúrunk ki belőle, s alaposan kivajazott tűzálló tálra félig egymásra terítjük. Ezután összekeverjük a tejföllel a kétféle reszelt sajtot és a két tojást, sózzuk, borsozzuk, majd a galuskára simítjuk. Tetejére apróra vágott füstölt szalonnát hintünk, és forró sütőben pirosra sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.