PARAJLEVES GRÁNÁTOS KOCKÁVAL
Parajleves
Hozzávalók: 20 dkg paraj, 2 evőkanál olaj (zsír), 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl, só, citromlé.
Elkészítés: A gyenge parajt jól megmossuk, nyersen megvagdaljuk és forró zsírban, kevés sóval fedő alatt puhára pároljuk. Amikor zsírjára sült, liszttel lehintjük, először hideg, aztán meleg vízzel engedjük fel, jól felfőzzük és a tojássárgájára, tejfölre tálaljuk. Pár csepp citromlével ízesítjük.
Pirított zsemlekockát adunk hozzá.
Gránátos kocka
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 3 evőkanál olaj (zsír), 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 30 dkg lisztből 1 tojással gyúrt házitészta (20 dkg készen vett kockatészta).
Elkészítés: A zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük egy csapott evőkanálnyi pirospaprikával, és belevágjuk apró kockákra a megtisztított burgonyát. Megsózzuk, és először saját lében, majd nagyon kevés vízzel puhára pároljuk. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük és a burgonya közé keverjük. Alaposan összekeverjük, nem baj, ha a burgonyaszemek összetörnek.