SZÁRAZBABLEVES
Hozzávalók: 20 deka szárazbab, egy-két disznóláb, 3 deka zsír, 3 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 deci tejföl, pirospaprika, só.
Elkészítés: 20 deka szárazbabot másfél liter vízben egy kis sóval, füstölt hússal vagy füstölt disznólábbal puhára főzünk. 3 deka zsírból és 3 deka lisztből barna rántást készítünk. Ebbe belereszelünk egy hatdekás vöröshagymát, s egy gerezd összetört fokhagymát, és megpirítjuk. Hozzáteszünk egy kevés pirospaprikát és úgy eresztjük fel, hogy a leves legalább 14 deci legyen. 1 deci tejföllel elkeverve adjuk asztalra.
Ügyeljünk arra, ha füstölt húst adunk a leveshez, ne sózzuk el.
Betétként csipetkét főzzünk a levesbe.
SZERB RIZSES HÚS
Hozzávalók: 30 dkg sertéspörkölt, 20 dkg rizs, 10 dkg sajt, 15 dkg lecsó.
Elkészítés: A jó fűszeres pörköltet a levével és lecsóval együtt megforrósítjuk, és beleforgatjuk az alaposan meg mosott rizst, leöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és fedő alatt tíz percig forraljuk. Ezután anélkül, hogy a fedőt leemeĺnénk, a lángot elzárjuk alatta, s fél órán át állni hagy juk. Majd megkeverjük, ha kell, utánasózzuk, Reszelt sajttal gazdagon meghintve, savanyúsággal tálaljuk.
Related posts: